Is een advocaat nodig?

Een echtscheiding, ontslag of een huurconflict: iedereen kan te maken krijgen met een juridisch probleem. Zaken kunnen ingewikkeld zijn en dan is deskundig advies van belang. Een advocaat kent de wet, weet wat uw rechten zijn en kan u door de veelal complexe juridische wereld naar een goede oplossing leiden. Een advocaat zal proberen een procedure te voorkomen. Door op tijd advies in te winnen kunnen langslepende procedures en drama’s soms worden voorkomen. Een advocaat kan in sommige gevallen via één brief of een gesprek al tot een oplossing komen. Bovendien is uw advocaat waarschijnlijk minder tijd kwijt wanneer u in een vroeg stadium aan de bel trekt. En dat scheelt u geld.

Bij strafzaken bij de kantonrechter, de rechtbank en het gerechtshof is een advocaat níet verplicht, bijvoorbeeld als u onder invloed hebt gereden of wanneer u bent beschuldigd van mishandeling.
Dat een advocaat niet verplicht is betekent dat u uw eigen verdediging mag regelen. Als u dat prettig vindt mag u natuurlijk wel een advocaat of andere (juridisch) dienstverlener vragen u te helpen. In onze complexe juridische samenleving is wel zo handig. Bovendien, bepaalde zaken kunnen ingrijpende consequenties hebben – denk maar aan hoge boetes of zelfs gevangenisstraf. Een advocaat kan dan uitkomst bieden. Met zijn juridische kennis en ervaring kan een advocaat de omstandigheden en achtergronden beter uitleggen aan de rechter.

bron: rijksoverheid.nl